In de aanloop naar de Week Tegen Eenzaamheid, die plaatsvindt van 28 september tot en met 4 oktober 2023, delen Theo en Rennie hun verhaal over hoe de wandelgroep in Oost-Souburg Theo geholpen heeft in de tijd dat hij zich eenzaam voelde.

Theo, deelt zijn ervaringen: "Toen mijn vrouw 7 jaar geleden plotseling overleed, had ik geen kennissen en voelde ik me vaak chagrijnig. Ik werkte fanatiek en schilderde veel. Eerst wist ik niet wat ik moest doen, ik was maar alleen. Maar ik lees graag, dus ik ging veel lezen. Toen ik zag dat je mee kon wandelen in Oost-Souburg  leek me dat wel wat, dus ik ben daar naartoe gegaan. Sindsdien ben ik weer mensen gaan aanspreken en grapjes gaan maken. Ze zeggen dat ik een grappige kerel ben, maar daar twijfelde ik zelf aan."

Rennie, aanvankelijk lid van de wandelgroep om anderen te helpen, herkende zichzelf in Theo. Na zijn eigen gezondheidsproblemen besloot Rennie zich in te zetten om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Hun vriendschap begon te bloeien na een ontmoeting tijdens een wandeling. “Hij was net zo als ik”, vertelt Rennie. “We lachen samen wat af en soms gaan we na het wandelen ook nog iets leuks doen, naar mijn familie bijvoorbeeld.”

De wandelgroep in Oost-Souburg wandelt op woensdag en donderdag. Theo ging naar allebei de dagen en wisselt af met wie hij loopt. Theo: “Je merkt dat, als je met een groep loopt, iemand in het begin misschien niet veel zegt, maar op den duur krijgen we diegene toch aan het lachen. Dat is ons motto! Positief zijn is heel belangrijk. Mensen worden vriendelijker en durven meer.” Rennie vult aan: “Eerst bespreek je alledaagse dingen, maar op den duur ga je wat meer de diepte in en kom je ook andere dingen tegen. En dat is ook goed, want dat lucht op. Je gedachtestroom bepaalt het leven. Als je die positief kan voeren, wordt het leven een stuk mooier. ”

Theo, die voorheen weinig contacten had, is nu omringd door vrienden die hij tijdens de wandelingen heeft ontmoet. "Ik ben nu 83 en ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu. Dat komt door het wandelen waar ik contacten heb gemaakt en vrijer ben geworden," zegt hij met een glimlach.

Rennie sluit af: “Het is makkelijker om een drempel over te gaan als iemand je de hand toereikt. Als iemand die stap al durft te nemen en hier durft te komen, is de kans heel groot dat de eenzaamheid verdwijnt.”

Het verhaal van Theo en Rennie illustreert de kracht van verbinding, vriendschap en positiviteit. Ze laten zien dat een eenvoudige stap, zoals meedoen aan een wandelgroep, het verschil kan maken in het leven van mensen die zich eenzaam voelen. Samen kunnen we eenzaamheid bestrijden en het leven van anderen positief beïnvloeden.

Wandelgroepen en overige activiteiten

Wilt u ook meewandelen? Bekijk dan hieronder alle wandelgroepen.

DagTijdDoelgroepLocatieAdres
Maandag10.00-12.00 uur50+De Burgerij, PaauwenburgVan Hogendorpweg 58A, 4384 HA Vlissingen
1e en 3e woensdag van de maand08:30-10:30 uur50+VCB LammerenburgZuidbeekseweg 4B, 4386 ND Vlissingen
Woensdag10.00-12.00 uur50+Het Schip, Oost-SouburgOranjeplein 72, 4388 AH Oost-Souburg
 10.00-12.00 uur50+Clubhuis VC VlissingenIrislaan 239, 4383 VV Vlissingen
Donderdag10.00-12.00 uur50+Het Schip, Oost-SouburgOranjeplein 72, 4388 AH Oost-Souburg
 11.00-12.00 uurMensen die minder mobiel zijn of met (beginnende) geheugenproblemenWoonzorgcentrum, Nieuw BachtenpoorteOranjeplein 86, 4388 AH Oost-Souburg

Wist u dat Buurtteams Vlissingen nog meer activiteiten organiseert om eenzaamheid tegen te gaan? Bekijk alle activiteiten op www.buurtteamsvlissingen.nl/activiteiten. Er zit vast iets leuks voor u bij!