Buurtteams Vlissingen is in de Week van de Veiligheid gestart met de VR-game ‘ReAction’. Vanaf deze week kunnen jongeren van verschillende middelbare scholen in de gemeente Vlissingen de VR-game spelen. ReAction is een educatief programma dat jongeren helpt bij het ontwikkelen van weerbaarheid, het begrijpen van de impact van social media, het aanleren van sociale vaardigheden en het maken van eigen keuzes. De game wordt onder begeleiding van buurtteammedewerkers gespeeld.

Aftrap

Buurtteammedewerkers Kyra, Omer en Robert trapten samen met klas M2A van het Scheldemond College af. Op dinsdag 10 oktober 2023 speelden zij de levensechte VR-game en werden ze bewust van de gevolgen van bepaalde acties. In de game wordt ingegaan op (steek)geweld, maar ook sexting en social media. De speler kon telkens kiezen uit 2 opties, wat vervolgens het verdere verloop van de game bepaalde. Door de keuze die werd gemaakt, kon de speler de situatie de-escaleren of laten escaleren.

Wat zou jij doen?

Na afloop van de game gingen de buurtteammedewerkers met de jongeren in gesprek. Wat ging er mis? Welke gevoelens kreeg je tijdens het spelen van de game? Wat zou jij doen als deze situatie echt gebeurt? “Ik merk dat 1 slechte keuze al gelijk heel veel invloed kan hebben op een situatie. De game helpt je om bij zulke situaties stil te staan en het er over te hebben”, vertelt een jongen.

De jongeren vertellen dat de VR-game realistisch is en echt laat zien wat er kan gebeuren. “Het is enorm leerzaam. Het laat zien wat je beter wel en niet kan doen en vooral ook wat handig is om wel te doen.” Buurtteammedewerker Omer geeft aan: “soms help je iemand niet door mee te doen, maar juist door bij iemand om hulp te vragen. Klop bij iemand aan waar je het kan aankaarten, je staat er niet alleen voor.”

De juiste keuze leren maken

Burgemeester Van den Tillaar is blij met de uitrol van de VR-game: “Tijdens het spelen van deze innovatieve game worden jongeren geconfronteerd met steekwapen-gerelateerde situaties die helaas ook in de praktijk voorkomen in Nederland, zo ook in onze gemeente. Deze tool biedt jongeren de mogelijkheid om op een interactieve en eigentijdse wijze in de online omgeving te leren de juiste keuzes te maken in dergelijke situaties. Het is de bedoeling dat spelers ondervinden dat er altijd ruimte is om hulp te vragen.”

Buurtteams Vlissingen werkt onder meer samen met de gemeente Vlissingen, het onderwijs en de politie aan de aanpak van risicojeugd en het terugdringen van jeugdoverlast en -criminaliteit. Het interventieteam van Buurtteams Vlissingen is verantwoordelijk voor de uitvoering van de lokale preventie-aanpak jongeren. Dat doen ze zowel in de wijken als op de Vlissingse scholen.

Lees ook het artikel van de PZC.