Op 10 november 2022 waren er 2 buurtteammedewerkers aanwezig bij een High Tea voor mantelzorgers in het St. Jacobscafé. De Manteling organiseerde dit in het kader van de ‘Dag van de Mantelzorg’.
Naast buurtteammedewerkers waren er collega’s van de Manteling, wethouder J. Portier en ongeveer 40 mantelzorgers (sommigen hiervan leveren iedere dag zorg aan naasten).

Verhalen delen

Mantelzorg
Mantelzorg

Het was fijn om verhalen over de inhoud van mantelzorg te delen.

  • Een echtpaar vertelde over de zorg voor hun (schoon)moeder. De man doet vooral de klusjes, de vrouw gaat iedere dag naar haar moeder toe. Zij gaven aan behoefte te hebben aan af en toe een vervanger. Met een vervanger kunnen zij als echtpaar ook eens samen weg;
  • De buurtteammedewerkers spraken ook een vrouw en haar jonge dochter. Mevrouw zorgt voor haar ouders. Het meisje sprak uit dat ze zich zorgen maakt over haar moeder. Ze vindt dat haar moeder weinig tijd overhoudt voor haarzelf en haar gezin;
  • Ook waren er 2 zussen aanwezig, die de zorg voor hun vader delen en eerder ook voor hun overleden moeder. Tijdens het gesprek bleek dat ze mantelzorg met de paplepel hebben binnen gekregen: hun oma had jarenlang bij hun ingewoond.

Signalen

Opvallend vonden wij dat de mantelzorgers die we spraken, het vanzelfsprekend vinden dat ze zorg bieden. Tegelijkertijd was vaak wel te merken hoe zwaar het is.  Een aantal mantelzorgers heeft  zich al aangemeld als vrijwilliger bij Buurtteams Vlissingen.
We hebben een mooie groep mensen gezien, die de aanwezigheid van de buurtteammedewerkers waardeerde. De buurtteammedewerkers nemen de signalen mee in hun toekomstig vrijwilligersbeleid en de activiteiten die ze organiseren om mantelzorgers te ondersteunen.